Skaliranje e-commerce biznisa na 10.000 prodaja dnevno

Skaliranje e-commerce biznisa na 10.000 prodaja dnevno

Ništa ne pokazuje koliko tehnologija i promjene u ponašanju potrošača utiču na modrno poslovanje kao što to pokazuje online prodaja. Droppshiping, eCommerce… prije samo par godina smatrani su za prolazne trendove i eventualne sekundarne kanale prodaje.

Pandemija Covida 19 nam je otkrila, između ostalog, i nedostatke klasičnih prodajnih kanala. Naprasna ekspanzija raznovrsnosti online ponude dovela je do situacije da se ogroman broj biznisa danas oslanja na Ecommerce kao primarni način dolaska do kupaca i generisanje prodaje. Globalno, rast eCommerca je konstantan, i neće se zaustaviti.

Online kupovina postala je mainstream aktivnost na našem, kao što je i na globalnom tržištu.

Opsjednutost brojevima proizlazi iz rastuće potražnje i prepoznavanjem online prodaje kao ključne komponente modernog poslovanja.

Čak se i veliki brendovi u tradicionalno fizičkim industrijama, kao što je automobilski sektor, okreću online prodaji, nudeći kupcima pogodnost kupovine automobila putem interneta. Do prije par godina bilo je nezamislivo da kupite auto “preko interneta” dok sada postoje opcija da potpuno izbjegnete lokalnog dilera i da vam auto dođe na kućnu adresu (ok, u Bosni još uvijek ne).

Ukratko, online prodaja je danas ključna za konkuretnost svakog biznisa, što su prepoznali i mali biznisi. Nemoguće je ne primijetiti “poplavu” svih vrsta djelatnosti koji proizvode i usluge prodaju online. Često su ti primjeri trivijalni pa će mala cvjećara u naselju na svom Instagram profilu postaviti sliku buketa s ponudom za dostavu na kućnu adresu – s uputstvom za naručivanje napisanim u komentaru ispod posta. Nama, koji se ovim poslom bavimo godinama, ovo izgleda banalno i amaterski, ali realnost je da je to početak i da je prvi korak najteži.

Odakle početi?

“Start small, think big”.

Zvuči uopšteno i generički, ali u ovom poslu apsolutno validno pravilo kojeg se vrijedi držati.

Iako marketing nije egzaktna nauka, te je 2+2 ponekad 5, a nekad i 0, postoji određeni set univerzalnih pravila koje je nemoguće izbjeći ako želite uspješan i skalabilan eCommerce biznis.

Da bi uspjeli u ovoj dinamičnoj i brzoj industriji, biznisi moraju biti opremljeni pravim alatima i strategijama. Na Konverziji 2023. predstaviću vam osnovu modela i formu koju možete primijeniti na online prodaju svojih proizvoda i usluga – koji god oni bili. Na desetinama izgrađenih online shopova koji generišu 10 000 prodaja dnevno, testirali smo razne taktike promjena cijena, izgleda prodajnih stranica, dodovanja vrijednosti proizvoda i drugih strategija koje gotovo svako može primijeniti na svoj biznis, bilo da planirate online prodaju kao primarnu poslovnu aktivnost ili nešto čime samo nadograđujete prodajne mogućnosti

Vidimo se na Konverziji.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Skaliranje e-commerce biznisa na 10.000 prodaja dnevno” možete čuti na Konverziji!

Miloš Crnadak

adminSkaliranje e-commerce biznisa na 10.000 prodaja dnevno