Šta nas očekuje na TikToku u 2023. godini

Šta nas očekuje na TikToku u 2023. godini

Društveni mediji mogu biti moćan komunikacijski alat koji omogućuje ljudima da se međusobno povežu na načine koji prije nisu bili mogući. Putem platformi kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn Instagram, TikTok, pojedinci i organizacije mogu dijeliti informacije, ideje i sadržaj s globalnom publikom u stvarnom vremenu.

Jedna od ključnih prednosti društvenih medija kao komunikacijskog alata je njihova sposobnost da omoguće dvosmjernu komunikaciju. Za razliku od tradicionalnih oblika komunikacije, kao što su televizija i radio, društveni mediji omogućuju korisnicima da se aktivno uključe u sadržaj koji konzumiraju i dijele vlastita razmišljanja i mišljenja. To je dovelo do više participativnog i interaktivnog oblika komunikacije, gdje se korisnici mogu uključiti u dijalog i razmjenjivati ideje s drugima.

Još jedna prednost društvenih medija kao komunikacijskog alata je njihova dostupnost i doseg. S milijardama korisnika diljem svijeta, platforme društvenih medija nude potencijal povezivanja sa širokom i raznolikom publikom. To može biti posebno korisno za organizacije i pojedince koji žele promovirati svoje proizvode, usluge ili ideje velikoj i potencijalno globalnoj publici.

Sve u svemu, iako društveni mediji imaju svoja ograničenja i nedostatke, postali su sastavni dio moderne komunikacije i imaju potencijal olakšati smislene veze i rasprave na globalnoj razini.

Kad sam prije dvije godine počeo pričati o TikToku na različitim konferencijama i eventima, postavio bih pitanje “Tko od vas prisutnih ima aplikaciju TikTok na svom mobitelu?”. Tada nije puno ljudi podiglo ruku.

Na TikToku je u to vrijeme većinski bila mlađa demografija. Najčešće izjave bile su: “Ma to je za klince”, “Tamo se treba plesati i glupirati”.

Danas, dvije godine nakon takvih evenata, situacija je potpuno drugačija. Sve je veći broj ruka u zraku kad se postavi pitanje tko je na TikToku.

Kroz razdoblje lockdowna i korone, demografija se u potpunosti promijenila: 0-19 godina 24.9%, 20-29: 22.3%, 30-39: 21.6%, 40-49: 20.2%, te 50+ godina: 11%.

Možemo zaključiti da je danas demografija relativno ravnomjerno raspoređena. Osim toga, dogodile su se još dvije velike stvari. Prva je da sve veći broj brendova i kompanija otvara vlastite profile i započinju kreirati sadržaj.

Sadržaj je sve više usmjeren na “zreliju” populaciju i raste broj edukativnih, motivacijskih i inspirirajućih videa.

Druga stvar je što je stvorena najveća zajednica TikTok kreatora u regiji koja se zove Crew. Cilj Crewa je kreirati dobronamjeran i family-friendly sadržaj, omogućiti kreatorima unutar zajednice da žive od kreiranja sadržaja, te da se omogući snažna marketinška platforma za sve brendove koji žele započeti svoju priču na TikToku.

Što nas onda očekuje na TikToku u 2023.?

TikTok je već utjecao na sadržaj na drugim društvenim mrežama. I Youtube se prilagodio uvođenjem opcije Shorts, Facebook i Instagram su uveli Reels, a sve kako bi svojim korisnicima ponudili TikTok iskustvo kroz format kratkog video sadržaja.

Međutim, kratki video format nije jedino što pruža TikTok svojim korisnicima. Glavna prednost te društvene mreže je poticanje autentičnog sadržaja i kreativnosti. Savršeno montirani kadrovi, filteri i očite reklame su pale u zaborav. Druga velika prednost je TikTok algoritam. Korisnici TikToka mogu iskrojiti svoju naslovnu stranu prema svojim preferencijama. TikTok ti prikazuje ono što ti voliš gledati, a ne što većina misli da je zanimljivo ili gdje je ubačen najveći oglašivački budžet.

U Hrvatskoj i regiji imamo dodatnu prednost, a to je uživanje u organskom sadržaju jer kod nas trenutno nisu dostupni TikTok oglasi. TikTok oglase aktivno koriste UK, Francuska, Španjolska, Njemačka i Italija. Međutim, u trenutku dolaska mogućnosti oglasa u našoj regiji, oni oglašivači koji još ne poznaju ovu društvenu mrežu i očekivanja njene publike će se naći u problemu ako na klasičnu reklamu stave oglašivački budžet i očekuju da će ostvariti rezultate na TikToku. Najbolje će proći oni oglašivači koji već objavljuju sadržaj, znaju kako kreirati dobar TikTok video i na takav sadržaj stave budžet.

Kao i svaka platforma društvenih medija, TikTok ima potencijal utjecati na društvo na pozitivan i negativan način. S pozitivne strane, TikTok može biti moćan alat za samoizražavanje, kreativnost i povezivanje, a koristi se za podizanje svijesti o važnim pitanjima i promicanje pozitivnih društvenih promjena. Međutim, kao i druge društvene mreže, TikTok se također može koristiti za širenje dezinformacija i štetnog sadržaja, te je u nekim slučajevima bio predmetom kontroverzi i ispitivanja. Ono što je neupitno je da je velika pozornost na TikTok sadržaju i da nerijetko svjedočimo upravo prijenosu sadržaja s TikToka na „mainstream“ medije.

Obzirom da se TikTok smatra društvenom mrežom Generacije Z, potrebno se osvrnuti na tu generaciju kako bismo shvatili njeno promišljanje i ujedno otkrili u kojem smjeru bi se mogla razvijati njihova omiljena društvena mreža.
Generacija Z demografski slijedi nakon milenijalaca. Generacija Z su oni rođeni između kasnih 1990-ih i sredine 2010-ih.

Generacija Z poznata je po tome što su digitalni domoroci, jer su odrasli uz tehnologiju i internet od malih nogu. Često ih se opisuje kao društveno i politički osvještenije od prethodnih generacija, s jakim fokusom na individualnost i različitost.

Generaciju Z također su oblikovali događaji s početka 21. stoljeća, uspon društvenih medija i utjecaj globalnih događaja poput klimatskih promjena, terorizma i pandemije. To je dovelo do generacije koja se često opisuje kao poduzetnija, prilagodljivija i otvorenija od prethodnih generacija.

Što se tiče marketinga, Generacija Z često se smatra pronicljivijom i skeptičnijom prema tradicionalnom oglašavanju te je vjerojatnije da će se uključiti u sadržaj koji je autentičan, povezan i predstavlja jasnu ponudu vrijednosti. Brendovi koji se mogu povezati s generacijom Z na osobnoj razini i uskladiti s njihovim vrijednostima uspješniji su u dosezanju ove demografske skupine.

U 2023. očekujemo veći broj kreatora sadržaja na TikToku, a ujedno i veći broj brendova, organizacija, sportskih klubova i kompanija koji će početi graditi vlastite profile i okupljati svoje zajednice na TikToku. Svjedočit ćemo novoj vrsti puno izravnije komunikacije. Na TikToku se ne obraćamo svima, niti klasičnim demografskim skupinama, nego raslojavamo ciljne skupine prema zajedničkim interesima, izazovima, vrijednostima i stilovima života. Nastavit će se trend koji je već sada očit u kojem će potrošači sve više postajati skeptični prema tradicionalnim i očitim reklamama, a uključivat će se u sadržaj koji se čini autentičnim i pouzdanim.

Osim toga, na TikToku možemo očekivati porast sadržaja kojeg generiraju korisnici kroz koji dijele svoja iskustva i mišljenja o proizvodima i uslugama, ali i društvenim pitanjima. Ovo će povećati i važnost autentičnosti i transparentnosti u marketingu.

Ukratko, stvaranje autentičnog, srodnog i vrijednosno vođenog sadržaja u 2023. na TikToku bit će učinkovitije u dosezanju i privlačenju potrošača od tradicionalnog oglašavanja, osobito među mlađom demografijom.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “TikTok u marketinške svrhe” možete čuti na Konverziji!

Dario Marčac

adminŠta nas očekuje na TikToku u 2023. godini