Kupac budućnosti

Kupac budućnosti

Iskustvo s pandemijom učinilo je kupce mnogo otpornijima na promjene i neizvjesnost. Ljudi sve više žele aktivno kontrolirati i oblikovati svoje živote, a ne samo reagirati na događaje. Većina kupaca ne očekuje oporavak gospodarstva u sljedećih 12 mjeseci.

Izdvojio bih pet skupina kupaca kako bismo vidjeli što im je sada važno. Kompanije i business trabaju predvidjeti njihove zahtjeve danas ali i želje koje će te nove težnje stvoriti sutra.

Te kupce definiraju:

  • Prihvaćanje štedljivosti kao načina života
  • Živjeti život za danas, a ne za sutra
  • Fokus na osobnu dobrobit
  • Donošenje odluka koje koriste njihovoj zajednici

Na ovom blogu detaljnije ću objasniti prva dva.

1. Prihvaćanje štedljivosti kao načina života ili “pristupačnosti na prvom mjestu”

Oni imaju visok fokus na troškove i cijenu. Mnogi su pesimistični glede gospodarskih izgleda zemlje u kojoj žive i izgleda za svoje osobne financije, a 40 posto njih očekuje da će im život biti lošiji za tri godine, a samo manjina planira imati odmor u sljedećoj godini. Svoju potrošnju usredotočuju na osnovne proizvode, a 76% ne osjeća potrebu pratiti najnovije modne trendove. Sedamdeset i jedan posto nije spremno kupiti nove proizvode kada mogu popraviti ono što imaju.

Ovaj štedljivi način razmišljanja utječe na druga ponašanja.

Kod ovakvog kupca racionalizirajte portfelje, SKu-ove i kategorije kako biste optimizirali cijenu i pojednostavili izbor – proširite raspon alternativa s nižim cijenama kao dio prijedloga svoje robne marke u bitnim kategorijama. Inovirati i educirati o održivim proizvodima koji mogu smanjiti ukupne troškove za njih, kao što su elektronika koja štedi energiju i deterdženti za pranje na niskim temperaturama, primijeniti usluge za produljenje životnog vijeka proizvoda kao što su popravak i preprodaja, npr to je sad vani i trend, second hend.

2. Živjeti život za danas, a ne za sutra

Živjet ću za trenutak i tražiti iskustva koja mi pomažu da izvučem maksimum iz života.

Što se tiče onoga što kupujem, uživat ću isprobavati nove stvari. Također ću tražiti proizvode i usluge koji se osjećaju kao da su napravljeni samo za mene i ono što mi treba. Brendovi koje kupujem puno će reći ljudima o tome tko sam.

Takav oblik kupca sam nazvao i kupac sa “Iskustvo na prvom mjestu”

Oni ne moraju smanjiti toliko kao druge skupine jer imaju natprosječne prihode i obrazovanje. Svaki treći želi potrošiti više na rekreativne aktivnosti ili odmor izvan kuće. Gotovo polovica njih rezervirala je odmor u sljedećih šest mjeseci, a jedna četvrtina namjerava potrošiti više novca na to nego u prošlosti.

Također su željni izaći i uživati u iskustvima, a oni želi nadoknaditi sve što im je nedostajalo tijekom pandemije COVID-19.
Ali oni također uživaju u kućnim iskustvima više od drugih plemena kupaca. Mnogo je vjerojatnije da će imati internetske pretplate – na primjer, 41% ima pretplate na usluge igranja. Polovica ovog plemena kupaca spremna je kupiti nebitne proizvode, usluge i iskustva zbog kojih se osjećaju sretno.

Kupci “Iskustvo na prvom mjestu” prihvaćaju digitalne tehnologije više od drugih plemena.

Ovo pleme brine o okolišu, ali oni su manje spremni od ostalih kupaca smanjiti ono što rade ili što troše iz razloga održivosti.

Planiraju potrošiti više npr. za vrijeme blagdanske sezone, posebno na darove za djecu. Dvoje od pet zabrinuto je da elektronički pokloni neće biti na zalihama pa više kupuju putem interneta i pokušavaju ih kupiti puno prije vremena, čak ih i predbilježbe prije nego što ih puste.

Tvrtke okrenute kupcima napreduju kada su njihove vrijednosti i radnje usklađene s target skupinama.

Kada kupci razmišljaju o tome koje robne marke kupiti, gdje kupiti – ili hoće li prijeći na neki brand, web shop ili uopće ne kupiti proizvod – žele vidjeti kako se njihove brige i prioriteti odražavaju na njih.

A za još ovakvih informacija o tome kako razumjeti kupca budućnosti i njegovo raspoloženje vezano za e commerce dođite na moje predavanje 29.04 u Ananas sali!

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Navike kupaca u regiji koje web shopovi ne smiju zanemariti” možete čuti na Konverziji!

Kristijan Gregorić

adminKupac budućnosti