Bing Places, Apple Maps i drugi servisi za lokalni SEO

Bing Places, Apple Maps i drugi servisi za lokalni SEO

Velik dio SEO-sa misli da je lokalni SEO samo postavljanje Google Business Profila i nekih osnovnih informacija na isti. Neki i znaju da je to veoma bitan kanal, ali se jednostavno njime ne odlučuju baviti jer izgradnja linkova i izrada sadržaja imaju naizgled puno veći utjecaj od ovog zapostavljenog kanala.

Naravno, istina je da su link building i izrada sadržaj izrazito bitni – možda čak i najbitniji dio SEO-a, ali zapostaviti lokalni SEO bi bila veoma velika greška. Ako se pitate zašto, samo čitajte dalje.

Zašto bismo se trebali baviti lokalnim SEO-m

Prvenstveno, lokalni SEO je hibridni kanal. Dakle, on pomaže i online dijelu weba, ali i offline prodaji jer velik dio potencijalnih kupaca istražuje mjesta za kupnju na servisima poput Google Mapsa.

Ova činjenica se pogotovo izražava kada se radi o, nazovimo ih, “hitnim” proizvodima i uslugama. To može biti vodoinstalater, električar, ali i restorani ili kafići. Tu korisnici imaju neku neposrednu potrebu da bi izvršili neki oblik kupnje ili riješili nekakav problem.

To se može vidjeti i po statistici da 50% korisnika izvrši posjetu ili kupnju 1 radni dan od pretrage nekog proizvoda ili usluge na Google Mapsu.

Dobar primjer bi bio popravak puknute cijevi u kući ili jednostavno traženje restorana gdje ćemo jesti jer smo gladni, a ne da nam se prati suđe.

Osim neposrednih potreba, korisnici znaju istraživati i druge oblike proizvoda ili usluga, ali više toga ćemo proći na mom predavanju na Konverziji.

U svakom slučaju, da skratimo priču, nekakve beneficije lokalnog SEO-a su svakako:

  • Pojačan EEAT
  • Offline promet
  • Povećan online promet
  • Brand awareness
  • Brand safety

Među ostalima. Ima još nekakvih beneficija, ali trenutačno ćemo pričati o ovima.

Zašto (ni)je dovoljan Google Maps?

Sad, kada otprilike razumijemo zašto je lokalni SEO toliko bitan, možemo i pričati o tome zašto (ni)je dovoljan Google Maps.

Google Maps svakako glavni kanal za lokalni SEO i trebali bismo ga imati. Međutim, kako raste popularnost Binga i kako sve više korisnika u Hrvatskoj i drugim zemljama kupuje Apple proizvode, dolazimo do zaključka da bi bilo dobro taj kanal i suplementirati.

Ovdje najviše govorimo o Bing Places i Apple Maps.

Ako je vjerovati statistikama, 18% korisnika u Hrvatskoj koristi Apple mobitele (i taj broj samo raste kako raste viša klasa) i velik dio njih sigurno koristi Apple Maps.

Ne koriste ga svi, ali čak i da je samo 10% od ukupne brojke na Apple Maps, možete izgubiti 2% prodaje na nešto što možete postaviti u samo nekoliko klikova.

Omjer uloženog i dobivenog je ogroman. Za postavljanje Bing Places i Apple Maps (Bing Places omogućuje uvoženje informacija s Googlea) je potrebno samo nekoliko klikova, a za to možemo dobiti nezanemariv udio tržišta na kojem se vjerojatno ne moramo natjecati s konkurencijom.

Osim toga, kako smo već spomenuli, postavljanje ovih servisa će nam povećati EEAT i druge signale za bolji offline, ali i online promet.

Nemate što čekati, mogli ste sve već postaviti dok ste čitali ovaj članak.

A za još ovakvih informacija o tome kako pobijediti konkurenciju koristeći se lokalnim SEO-m, dođite na moje predavanje 30.4. u Ananas sali! 🙂

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Lokalni SEO i kako na njemu zaraditi?” možete čuti na Konverziji!

Krešimir Ćorlukić

adminBing Places, Apple Maps i drugi servisi za lokalni SEO