Kako da vi iskoristite kratki video za promociju svoje firme?

Kako da vi iskoristite kratki video za promociju svoje firme?

Tokom pandemije došlo je do tektonskih poremećaja na području digitalnog marketinga. Zbog raznih restrikcija, oglašavanje preko neta je postalo primarni način za veliki broj kompanija, koje su u tome uvidele svoju komparativnu prednost, a društvene mreže kao što su Instagram i Facebook su postale još bitnije u planovima marketara.
Ni YouTube nije zaobišla ova bonanaca u parama i uticaju. Tokom pandemije vreme provedeno na YouTube je skočilo dva puta, a broj pregleda se utrostručio, što je logično jer smo svi sedeli kući. Takođe zahvaljujući TikToku došlo je do renesanse kratkog videa, trend koji su ubrzo prihvatili i svi ostali igrači na ovom tržištu, pa je tako Instagram uveo „reels“ a

YouTube „shorts“. Upravo ovu situacija marketari treba da iskoriste.

Naime TikTok video, shorts i reels svi imaju isti format 9:16, što znači da jedan te isti video klip možete objaviti na nekoliko različitih mreža i na taj način olakšati sebi posao. Kompanije su izbegavale ovo da rade u prošlosti, pre svega da ne bi bile optužene da „spamuju“ sadržaj, ali količina publike i nepredvidiv algoritmi koji upravljaju našim životima, znače da je relativno mala verovatnoća da će neko videti taj klip na dve društvene mreže.

Kada savetujem klijente obično im predlažem da na ovim društvenim mrežama ne rade direktno reklamiranje svojih proizvoda ili usluga pošto to može da izazove negativne reakcije publike. Naravno da trebate da predstavite ono što prodajete ili nudite, ali probajte da video upakujete kao savet, gde ćete u nekom momentu pomenuti i vaš proizvod.
Recimo ako prodajte auto-delove, korisnicima će mnogo više značiti neki saveti za početnike, nego video klip u kome im saopštavate da imate akumulatore na popustu. Ali ako napravite video klip „Kako upaliti auto na kablove“ možete tu bez problema da im ponudite neki popust ako se jave i pitaju za cenu novog akumulatora.

Upravo u ovome i leži snaga YouTube i vaših video klipova koje namenski pravite za pretrage koje su vama interesantne. Ukoliko su klipovi zanimljivi, generisaće veliki broj pregleda, a YouTube će ih sve više i više servirati ljudima koji kucaju ključne reči iz naslova i na taj način vi dobijate „top of the funnel“ video koji će nakon toga preusmeriti zainteresovane ljude ka vama.

Namerno sam uzeo primer sa paljenjem kola pomoću kablova, pošto su takvi saveti idealni za kratke video klipove, gde ne morate da uložite na hiljade evra u produkciju. Situacija je takva da među svojim osobljem sigurno imate gomilu Gen-Z i milenijalaca koji su odrasli sa mobilnim telefonom u rukama i odlično poznaju kako funkcionišu društvene mreže. Uz malu novčanu stimulaciju siguran sam da će oni moći da proizvedu prilično korektne video klipove za vašu publiku.

Ako ne možete među svojim radnicima da nađete takvu osobu, onda vam ostaju web servisi za kreiranje promo filmova, koji su u velikom broju slučajeva izuzetno intuitivni. Sve što treba da uradite je da odvojite manju sumu novca (do 30 do 150 dolara mesečno u zavisnosti od opcija) izaberete „template“ koji vam se sviđa i u njega ubacite vaš tekst i slike (ili video). Za cenu pretplate velikih broji njih nudi jako bogate biblioteke stock fotografija sa kojima je moguće napraviti izuzetno zanimljive video klipove za promociju vaše kompanije.

Ljudi su umorni od gledanja video klipova koji traju 8 ili 10 minuta samo da bi saznali kako se pali veš mašina, proverava ulje u kolima ili podešava neka opcija na vašem pametnom telefonu. Dominacija kratkog videa vam daje prilike da, uz mala ulaganja, iskoristite ne jednu, ne dve, već 3 društvene mreže i na sve tri plasirate isti sadržaj, koji je u 2023 godini mnogo lakše i jeftinije proizvesti nego ikada ranije.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “YouTube noviteti i kako ih iskoristiti” možete čuti na Konverziji!

Aleksandar Ašković

adminKako da vi iskoristite kratki video za promociju svoje firme?