SEO brze pobede – Kako najbrže rangirati sajt

SEO brze pobede – Kako najbrže rangirati sajt

Svi mi koji se bavimo SEO-om se pre ili kasnije susrećemo sa jednim problemom – kako brzo dostići rezultate? U ostalim sferama marketinga je manje ili više jednostavno prikazati rezultate svog rada, ali SEO uvek ima tu “dugoročnu” priču i nešto što uradimo ovog meseca se može videti tek sledećeg (nekada i duže). I svi mi koji se bavimo ovime razumemo tu problematiku, ali naši klijenti ili šefovi nemaju uvek istu količinu razumevanja. Jedan od najboljih načina da zadržite klijenta kao SEO freelanceer ili agencija je da mu pokažete rezultate što je pre moguće.

U ovom članku ću vam otkriti par načina da to uradite.

Da li je moguće brzo rangirati sajt?

Naravno da jeste! Moguće je, ali zavisi od vaše definicije “brzog”. Kada je u pitanju moja agencija, ugovor sa klijentom potpisujem na minimum od 6 meseci. Ali ništa ne brani mojim klijentima da raskinu taj ugovor nakon 2 ili 3 meseca ukoliko im se nešto nije po volji. Zato uvek gledam da pokažem rast u prva 3 meseca. Ovo gradi poverenje i pokazuje im da smo sposobni da donesemo rezultate. Ova strategija je bila ključna u rastu moje agencije, pošto se velik deo naše akvizicije klijenata trenutno zasniva na preporukama.

I da, ispod je screenshot kako smo uz par jednostavnih prepravki utrostručili saobraćaj ka klijentovom sajtu u roku od 3 meseca.

analitika sajta

Lociranje “Quick Win” prilika

Svaki put kada imamo potencijalnog klijenta, prva stvar koju ćemo uraditi je utvrditi koliko posla imamo na njemu. Prilikom ove analize ćemo tražiti neke potencijalne SEO probleme koji značajno koče sajt. Ukoliko ovi problemi zadovoljavaju određene parametre, stavicemo ih u “Quick Win” kategoriju. Da bi nam nešto spadalo u “Quick Win” mora da poštuje sledeće parametre:

  • Velik uticaj na rangiranje sajta
  • Kratko vreme trajanja implementacije promene
  • Mala tehnička zahtevnost implementacije promene

Ono što ću vam pokazati u daljem tekstu su najčešći problemi koje sajtovi današnjice dele i kako ih popraviti.

Quick Win – Redirekcije

Redirekcije su jedna od prvih stvari koje gledamo kada prvi put analiziramo sajt. Ovo su osnovna tri tipa redirekcija koje gledamo:

WWW to Non WWW redirekcija

Google gleda www.domen.com i domen.com kao dva različita sajta. Bitno je proveriti da li postoji redirekcija ka preferiranoj verziji sajta tako što ćete ručno ukucati obe verzije u vaš browser. “Ali Darko, koja je preferirana verzija?”, pitate vi mene. U današnje vreme, apsolutno nikakvu razliku ne pravi da li je sajt WWW ili Non WWW, tako da je preferirana verzija ona sa više dobrih linkova. Alat koji koristimo za proveru broja i kvaliteta linkova je Ahrefs. Ukoliko ne znate ovo sami da rešite, potražite pomoć developera, ali na većini WordPress sajtova se ovo može rešiti linijom koda u .htaccess fajlu.

ahrefst www redirekcija

ahrefs www to non www

HTTP to HTTPS redirekcija

HTTPS protokol je jedan glavnih ranking faktora od Google update-a 2014 godine. Većina sajtova današnjice poseduje HTTPS ali se uvek postavlja pitanje da li je dobro podešen. Česta greška pri implementaciji SSL sertifikata je propust da se redirektuju sve HTTP stranice na HTTPS. Ovo se može proveriti na isti način kao sa WWW / Non WWW redirekcijama, ili koristeći alat Screaming Frog:

http to https redirekcija

Lančane redirekcije

Lančane redirekcije ne prenose SEO juice podjednako kao jedna 301 redirekcija. Kako izgledaju lančane redirekcije:

lancane redirekcije

Često se dešava da radite na sajtu koji je prošao kroz različite promene, koji je pravio nove stranice, i koji sadrži niz redirekcija sa jedne stranice na drugu. Ovo može da izazove niz problema na sajtu:

  • Probleme sa internim linkovima i arhitekturom sajta
  • Probleme sa eksternim linkovima i prenošenjem njihove snage sa jedne na drugu na treću redirekciju

Dobar način da detektujete ove redirekcije je koristeći Screaming Frog i Ahrefs.

  • Screaming frog ima izveštaj koji vam može pokazati sve ove lančane redirekcije koje njegov bot uhvati na sajtu i odličan je za rešavanje problema kod internih redirekcija. screaming frog izvjestaj redirekcije
  • Ahrefs ima odličan izveštaj koji vam pokazuje sve linkove koji dolaze na stranice sa 301 redirekt kodom.ahrefs izvjestaj 301

Quick Win – Kanibalizacija

Kanibalizacija je kada se dve ili više strana istog sajta takmiče za jednu ključnu reč.

Zašto je kanibalizacija loša? Google i ostali pretraživači ne žele da prikazuju više stranica jednog sajta za istu ključnu reč. Smatraju da ovo ne pruža najbolje korisničko iskustvo i često smatraju da je u pitanju manipulacija pretragom.

Zašto dolazi do kanibalizacije? Jer za razliku od pre 5 godina kada skoro niko nije znao šta je SEO, danas i moja mama zna da ako ubacis ključnu reč da će to Google da rangira. Ovo površno poznavanje SEO-a je dovelo do toga da su ljudi počeli da stavljaju ključne reči svuda gde mogu.

Kako detektovati kanibalizaciju? Kao i za većinu stvari, ja koristim Ahrefs. Kada gledate njihov izveštaj za organske pozicije, imate opciju da kliknete na grafikon koji vam prikazuje kretanje ranka za određenu ključnu reč. U ovom grafikonu možete videti da li se neke druge stranice takmiče za tu istu ključnu reč i da li prestižu jedna drugu:

ahrefs kanibalizacija

Postoje i drugi načini da se detektuje kanibalizacija ukoliko nemate pristup Ahrefs-u. Možete da koristite Search Console alat koji vam Google pruža besplatno. Sve sto je potrebno je da filtrirate svoj Performance izvestaj u GSC i vidite koje stranice imaju sličan broj klikova i impresija:

google search console kanibalizacija

Quick Win – Linkovi

Svako ko se zaista bavi SEO-om zna da je jedan od najvećih izazova Link Building. Linkovi su jedan od primarnih signala za Google-ov algoritam i često su odlučujući faktor kada je u pitanju pozicioniranje za konkurentne ključne reči. Svoju SEO karijeru sam započeo kao “link bilder” i nekada je bilo poprilično jednostavno napraviti link. Pošalješ dovoljno mailova, nađeš dovoljno “submission” sajtova, eventualno smisliš neki zanimljiv sadržaj koji će ti olakšati ceo proces.

U današnje vreme, pravljenje linkova je postalo “skup sport”. Zato ja, kao i druge kolege gledamo kako da dobijemo najveću moguću efektivnost od linkova koje kupujemo.

Kako da dobijete najviše efekta od linkovanja za najkraće moguće vreme:

Analizirajte vaš backlink profil

Jedna od osnovnih stvari na osnovu koje određujemo budžet za klijenta je na osnovu njihovog postojećeg link building profila. Analizirajte vaš link profil, odredite koje su glavne stranice koje trenutno imaju linkove, koji je kvalitet tih linkova, i kako izgleda vaš “anchor text” profil.

Jedna stvar koja može doneti instant rezultate je da u Ahrefs-u proverite linkove koji vode na 404 stranice. Ovo je neiskorišćen potencijal koji može značajno da utiče na pozicioniranje vašeg sajta. Sve štp treba da uradite je locirate ove stranice, i redirektujete ih na stranice koje bi mogle da imaju benefit od tih linkova.

ahrefs 404 izvjestaj

Zaključak

SEO je konkurentna industrija i postaje sve teže progurati se u moru SEO agencija i freelance stručnjaka. Donošenje rezultata je nešto s čim ćete uvek isplivati na vrh. Kroz svoju karijeru sam naučio jednu jako bitnu stvar a to je da je skepticizam jedna od najboljih osobina dobrog SEO-a. Uvek sve testirajte, uvek istražujte, probajte sve što vam drugi kažu ali verujte samo svojim očima 🙂

Ove godine vas ostavljam sa rečima modernog zen mastera, Lea Babauta:

“Rip off the greats, and the goods as well. Mimic and make it your own. Try and err.”

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Kako savladati SEO konkurenciju u 2020.” možete čuti na Konverziji!

Darko Brzica

Darko je SEO ekspert sa 7 godina iskustva u industriji. Tokom svoje karijere je iskustvo i znanje sticao u radu sa mnogobrojnim stranim i domaćim klijentima i agencijama. Gaji veliko interesovanje prema nauci i zato SEO posmatra kao jedan veliki eksperiment. Vodi se parolom: “If it works, it works”, i zbog ovoga nekad umije da zakorači i na “sivlju” stranu SEO-a. Na Konverziji će nam reći šta je to bitno za SEO u 2020. godini i koje SEO metode najbrže donose rezultate na domaćem tržištu.

adminSEO brze pobede – Kako najbrže rangirati sajt