Position Zero – Na vrh Google-a uz pomoć Featured Snippet-a

Position Zero – Na vrh Google-a uz pomoć Featured Snippet-a

SEO je veoma karakteristična industrija i odabir karijere. Možda je zbog toga što se time bavim već godinama, ali uvek sam gledao SEO kao drugačiju životinju u poređenju sa ostalim oblastima digitalnog marketinga. U isto vreme je tehnički zahtevan i kreativan, povezan sa svim oblastima industrije a nekako i dalje svoj i odvojen od svega. Verovatno je to jedan od razloga zašto mi je i posle svih ovih godina uzbudljiv.

Isto tako su i ljudi koji se njime bave veoma specifični. Kreativni, čudni, generalisti i specijalisti koji žive u brojkama i umetnosti pisanja od jednom. Ali tokom ovih godina sam primetio neke zajedničke crte kod svih nas:

  • Svaki SEO će ti dati drugačiji odgovor na isto pitanje
  • Svaki će ti potvrditi da je najveći rush kada vidiš da ti kako ti raste rank
  • Svaki želi da bude prvi na Google-u

Svi mi imamo svoje tehnike, svoja tajna oružija kojima postižemo uspehe. Voleo bih da vam predstavim jednu od “lakših” tehnika sa kojom sam ja uspevao da osvojim prvo mesto: Featured Snippet

Zašto lakših? Jer možete da radite jednu od omiljenih stvari svako SEO-a: da varate! 🙂

Šta je Featured Snippet?

Featured Snippet ili takozvana “pozicija 0 (nula)” je sažeti odgovor na pitanje postavljeno pretraživaču. Ovaj odgovor se pojavljuje na samom vrhu stranice pretrage, praktično iznad prvog rezultata i odatle naziv “pozicija 0”. Zašto možete da varate? Jer ne morate da budete na prvoj poziciji da biste bili na poziciji nula.

Kako Google definiše Featured Snippet?

Kada korisnik postavi pitanje u Google pretrazi, možemo prikazati rezultat pretrage u posebnom bloku isječaka na vrhu stranice sa rezultatima pretrage. Ovaj blok isečaka sadrži sažetak odgovora, izvučen sa veb stranice, plus link na stranicu, naslov stranice i URL. Prikazani isječak može izgledati ovako na stranici:

featured snippet

Zašto Optimizovati za Featured Snippet?

Kada je vreme dragoceno i kada se trudimo da što pre dođemo do rezultata, zašto bismo uopšte trošili vreme na optimizaciju za Featured Snippet-e?

Ne morate biti na prvoj poziciji da biste bili na nultoj poziciji

Kao što sam malopre rekao, Featured Snippet vam dozvoljava da varate. Možete biti prvi u pretrazi iako niste ulozili vreme i sredstva da budete tu. Ahrefs-ovo istraživanje je pokazalo da preko 50% rezultata koji se nalaze na pozicijama 2-5 se pojavljuju u Featured Snippet-ima.

featured snippet rangiranje

Tako da sa malo truda, imate šanse da postignete uspeh za koji bi vam inače trebalo mnogo više vremena.

Broj Featured Snippet-a je u stalnom porastu

Google jako jasno kaže da svaki sajt koji krade sadržaj od drugih sajtova podlaže kazni (penalu). Naravno, ovo pravilo se ne odnosi na Google :). Google sve više i više povećava broj snippet-a kako bi ljude što više zaržao na rezultatima pretrage. Ono što mi možemo da uradimo je da uzmemo te pozicije. A koliko ih ima pokazuje sledeća slika:

Veliki Keyword-i prikazuju Featured Snippet-e

Sada kada znamo koje pozicije se prikazuju i koji broj ključnih reči, sledeće pitanje je kakve su to ključne reči. Google je pametan. Zato gleda da Featured Snippet-e prikazuje na nekima od najvećih ključnih reči. Predstavljeno na najjednostavniji način:

Velik keyword volume > Velik broj poseta > Velik broj konverzija > $$$

SERP CTR for HubSpot

Tipovi Featured Snippet-a

Sada kada smo uvideli poentu optimizovanja za Featured Snippete, vreme je pričamo o tome kako i za koje ključne reči to možemo da uradimo. Ali prvo moramo napraviti jednu bitnu podelu.

Možemo definisati tri osnovna tipa Featured Snippet-a

1. Paragraf

Featured Snippet paragraph2. Lista

Featured snippet list3. Tabela

featured snippet table

Svaki od ova tri tipa ima svoju svrhu i svoj specifičan način na koji se optimizuje za njega. Treba imati na umu da Google ne raspodeljuje ravnomerno sve tipove. Razlikuju se u zastupljenosti u pretrazi. Zašto je ovo tako? Jednostavan odgovor je to što svaki od ovih snippet-a odgovara na odredjen tip pretraga. Njih možemo podeliti na tri osnovne grupe: pitanja, predlozi i poređenja. A raspodela Featured Snippet-a po tim pretragama bi izgledala ovako:

featured snippet types

Kako optimizovati za Featured Snippet?

Naoružani svim ovim predznanjem možemo konačno da krenemo u ono što smo svi čekali: optimizaciju.

Da li postoji 100% siguran način da putem SEO optimizacije dobijete Featured Snippet? Ne.

Da li to znači da ne treba ni pokušavati? Ako mislite da ne treba, pročitajte članak ispočetka!

Da li postoje tehnike kojima znatno možemo uvećati svoju šansu da dobijemo Featured Snippet? Apsolutno da, upravo se spremam da vam pričam o tome, strpite se malo.

Optimizacija za Featured Snippet se sastoji od tri osnovne komponente:

  • Nalaženja pravih Ključnih reči
  • Pružanja pravih informacija kroz Sadržaj
  • Struktuiranja datih informacija na najbolji i “najčitljiviji” način

Nalaženje pravih ključnih reči

Kada smo pričali o tipovima Featured Snippet-a, rekli smo da određeni tipovi pretraga (ključnih reči) daju određene snippete. Postoji lakši i teži način da nadjete prave ključne reči za koje ćete optimizovati:

  • Teži način se sastoji od istraživanja long tail ključnih reči preko jednog besplatnog alata koji se zove Answer The Public. Ubacite vašu primarnu ključnu reč u njega i on vam izlista sva moguća pitanja, predloge i poređenja koje može da nađe. Zatim te ključne reči ubacujete u Keyword Planner ili neki sličan tool i tražite one koji su najrelevantniji i sa najvećim brojem pretraga. Nakon toga, koristite Google kako biste videli da li se za njih prikazuje snippet. Umorio sam se dok sam objašnjavao ovo i zato ga i nazivam težim načinom.
  • Lakši način je, naravno, da varate! Pomoću alata kao što su Ahrefs i SEMRush, možete videti za koje ključne reči se vaši konkurenti prikazuju u Featured Snippet-ima i dati sve od sebe da im ukradete te željene nulta pozicije.

Kako?

Unesete sajt vašeg konkurenta u jedan od ovih alata, izaberete opciju “Featured Snippet” i voila! Dobili ste listu ključnih reči i stranica koje se rangiraju na nultoj poziciji!

KW research

SERP ahrefs

featured snippet ahrefs

 

Kako optimizovati i strukturirati content za Featured Snippet?

Sledeci korak za Featured Snippet-e je pružanje pravog sadržaja u pravoj formi. Šta ovo znači?

Svaki od tipova snippet-a ima određenu strukturu i specifičan izgled. I svaki od tih snippet-a dolazi iz određene pisane i HTML strukture.

Vratimo se na naše tipove snippet-a i pogledajmo kako da optimizujemo za svaki od njih:

Optimizacija sadržaja za Paragraph Snippet

Kakav sadržaj moramo da napišemo za Paragraph Snippet?

featured snippet content optimization

Google Paragraph Snippet uglavnom uzima iz prvih paragrafa teksta. Najčešće je u pitanju jasan i sažet odgovor na pitanje koje korisnik postavlja. Najbolji način da pišete članke koji daju paragraph snippet-e je da pratite obrnutu novinarsku piramidu:

featured snippet pyramid

Kako ovo izgleda prevedeno u HTML:

  • H1 tag je pitanje na koje pružate odgovor (vrh obrnute piramide – who? what? when?)
  • Prvi paragraf (<p>) u tekstu je sažet i precizan odgovor na pitanje
  • Paragraf (<p>) treba da bude izmedju 40 i 60 reči dugačak
  • Sve dodatne informacije koje u detalje objašnjavaju odgovor na pitanje staviti ispod prvog paragrafa i podeliti na celine preko H2 tagova
  • Što više sadržaja imate, veće su šanse za dobijanje Featured Snippet-a

Optimizacija saržaja za List Snippet

List snippet sam po sebi vam govori da je u pitanju određena lista. Google uzima listu elemenata iz sadržaja stranice i prikazuje je korisniku uz određene dodatne informacije. List snippet-i se najčešće prikazuju za predloge, ili implicitna pitanja. Ključne reči koje sadrže top, best, itd, najčeće daju ovaj tip Featured Snippet-a. Liste možemo podeliti na dve kategorije: ordered list i unordered list. Za obe od ove kategorije se koristi određena struktura i najbolji način da znate koja je da vidite šta Google trenutno prikazuje.

List snippet optimization

Kako urediti sadržaj tako da dobijemo List Snippet:

U zavisnosti od tipa list snippet-a, koristiti:

  • U zavisnosti od tipa list snippet-a, koristiti <ul> ili <ol> HTML markap
  • H tag struktura takođe moze da prouzrokuje List Snippet
  • Ukoliko Google prikazuje 5 elemenata liste, poželjno je imati više od toga, kako biste podstakli korisnika da klikne na rezultat i vidi ostale elemente.

List Snippet url

Optimizacija sadržaja za Table Snippet

Table snippet

Tabele su jedan od najređe prikazanih snippet-a u Google pretrazi, ali moje iskustvo je pokazalo da su takodje i jedan od najlakših za optimizovati. Table Snippet se prikazuje kada je u pitanju poređenje. Kada Google smatra da korisniku nije dovoljno samo prikazati ko je najbolji u nečemu već kada smatra da su dodatne informacije i odgovor na zašto je neko najbolji. Ključne reči kao “best SEO companies” i “best no deposit bonuses” prikazuju Table Snippet rezultate.

Kako urediti sadržaj za Table Snippet?

 

  • Bitno je razumeti strukturu <table> HTML markapa
  • Strateski postaviti keyworde u određene HTML (<caption>, <th>) markape
  • Horizontalne tabele vam povećavaju šansu za Featured Snippet
  • Koristite https://research.google.com/tables da proverite da li vam se tabela indeksira

table snippet url

Zaključak

Jedino što vam je sada ostalo je da odete i probate. Jedna od najlepših stvari u SEO-u je konstantna sloboda da eksperimentišete. Svaki sajt diše drugačije i svaki sajt će se drugačije ponašati, ali ako bih mogao najjednostavnije da vam predstavim formulu uspeha u SEO-u to bi izgledalo ovako:

Eksperiment Uspeo? > Ne > Modifikujte i pokušajte ponovo
Eksperiment Uspeo? > Da > Replikujte rezultate do iznemoglosti

Tako da vas ostavljam sa rečima engleskog pesnika Wilijama Blejka:

The true method of knowledge is experiment.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Zaista moguće: Brzo i jeftino na vrh Google-a” možete čuti na Konverziji!

Darko Brzica

Darko je SEO ekspert sa 6 godina iskustva u industriji. Tokom svoje karijere je iskustvo i znanje sticao u radu sa mnogobrojnim stranim i domaćim klijentima i agencijama. Gaji veliko interesovanje prema nauci i zato SEO posmatra kao jedan veliki eksperiment. Vodi se parolom: “If it works, it works”, i zbog ovoga nekad umije da zakorači i na “sivlju” stranu SEO-a.

adminPosition Zero – Na vrh Google-a uz pomoć Featured Snippet-a

MOŽDA VAS ZANIMA...