Kako iskoristiti YouTube za promociju firme na pravi način?

Kako iskoristiti YouTube za promociju firme na pravi način?

YouTube – kompanijama ova platforma može izgledati kao neka užasna mračna džungla u koju je bolje ne zalaziti. Pravi primer je najnovija reklama za Gillette, koja je za par dana uspela da skupi preko 1.500.000 dislike-ova, ali i postavi Gillette brend u samu žižu svetske javnosti (više ovdje).

Lično se ne bih bavio analizom same reklame i time da li ona na pravi način prenosi poruku koju je Gillette imao nameru da pošalje ili ne. Ono što je meni bilo interesantno jeste da i pored toliko dislike-ova, ovaj video klip je napravio preko 23 miliona pregleda. Izgleda da stara maksima “nema takve stvari kao što je loš publicitet” i dalje važi u digitalnom dobu.

Sličan je slučaj i sa YouTube Rewind koji je u roku od par nedelja postao “najomraženiji video klip” na internetu, prestigavši pesmu “Baby” od Justina Biebera (više ovdje). Kao što i sami možete videti taj užasan “dislike” ni na koji način nije smanjio vidljivost gore pomenutih video klipova. Zašto? Zato što su “like” i “dislike” indikatori da vaš video izaziva jake reakcije. Takođe, ne treba zaboraviti da je glavni cilj YouTube algoritma da se korisnik što duže zadrži na platformi. Iz svega gore navedenog proizilazi da će vaš video klip biti serviran velikom broju korisnika bez obzira na like i dislike odnos, ukoliko ga isti budu dugo gledali.

Sa druge strane ako vam ne prijaju ovako kontroverzni potezi, moj savet je da u vašim klipovima pokažete ljudskost i emociju. Pravi primer za ovaj način oglašavanje je Dove kampanja “Real Beauty Sketches” koje je bila lansirana 2013. godine.

Ova reklama na vrlo interesantan način šalje poruku da svako ljudsko biće mnogo više primećuje svoje mane, nego njegova okolina. Nigde se ne naturaju na nos Dove proizvodi, nigde nema agresivne prodaje, sve je svedeno na logo i glavnu poruku kampanje.

Zašto je ovaj klip tako uspešan? Odgovor je jednostavan – ne samo da gađa emociju gledaoca već ima i vrlo jak vizuelni storytelling aspekat. Ova kampanja je osvojila 19 nagrada na Cannes Lions festivalu, ali svoj primarni uspeh duguje YouTube.

Naime, ukoliko želite da zakupite 3 minuta u udarnom terminu neke poznate TV stanice, to će vas koštati pravo malo bogatstvo. Ne samo to, već je i pitanje da li će publika pred malim ekranima imati dovoljno volje i želje da isprati ceo klip. Ali, na YouTube vi bukvalno imate na raspolaganju sve vreme ovoga sveta da na pravi način ispričate vašu priču i predstavite vašu kompaniju. Upravo tu leži komparativna prednost ove platforme u odnosu na druge društvene mreže. Ljudi vole da gledaju zanimljive video klipove, i ukoliko vi napravite dobar video klip, adekvatno ga optimizujete za YouTube algoritam, ni rezultati neće izostati.

Za kraj bih vam dao par opštih savete koje lako možete da primenite. Pre nego što napravite strategiju za nastup na YouTube-u istražite popularne video klipove u vašoj niši. Pogledajte komentare, vidite šta korisnici hvale, a šta kritikuju. Siguran sam da će vam ovo istraživanje dati dovoljno ideja za video klip koji treba da predstavi vašu kompaniju, proizvod ili uslugu.

Kada pričamo o samom videu vodite računa da publika na YouTube-u ne očekuje kvalitet kao da je u pitanju filmska produkcija, već traži video klipove koji su ili zabavni ili izazivaju neku emociju. Primer za to je reklama jedne poznate Londonske marketinške agencije koja je snimila celokupnu reklamu sa budžetom od 50 evra i time pokazala da vam za dobru priču, koja prenosi emociju, nisu potrebni veliki fondovi.

Za kraj sam ostavio najbitniji savet. Kompanije utroše i vremena i novca na kreiranje video klipa, a zaborave ono najbitnije. Potrudite se da ubacite u naslov, opis klipa i tagove relevantne ključne reči za vaš biznis ili nišu, da bi YouTube algoritam znao kome da ga servira. Vidimo se u aprilu 2019. na Konverziji!

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Kako da uspješno promovišete vaš biznis putem YouTube-a” možete čuti na Konverziji!

Aleksandar Ašković

Ašković Aleksandar se zaljubio u video igre još davnih 80-ih kada je ubacio prvi žeton u arkadu. Svoju IT karijeru je započeo kao novinar Sveta Kompjutera, zatim je bio autor i urednik dve TV emisije (Game-Over, KursorTv) a na kraju se okušao i kao game designer (Eipix). Od 2014. godine pomaže kompanijama i brendovima da se što bolje pozicioniraju na YouTube-u. I dalje voli da igra video igre.

adminKako iskoristiti YouTube za promociju firme na pravi način?