Digitalni proizvodi: Kako će David pobijediti Golijata

Digitalni proizvodi: Kako će David pobijediti Golijata

Razvoj interneta i opće prihvatanje online plaćanja dovelo je do velikih promjena u vođenju biznisa pa čak i do toga da se cijeli biznis zasniva upravo na internetu. Danas nam je potpuno normalno da putem e-bankarstva plaćamo račune, naručujemo hranu putem online aplikacija, pohađamo online kurseve i slično. Dakle, kompanije putem interneta prodaju tradicionalne, ali i potpuno digitalne proizvode koji ranije nisu postojali. Štaviše, veliki broj njih danas prodaje ova dva tipa proizvoda u kombinaciji (npr. knjiga u hard copy, ali i u elektronskom formatu) što značajno povećava prodaju. Sve ovo, ali i mnogi drugi faktori, doveli su do masovnog rasta ponude i potražnje digitalnih proizvoda.

Šta su digitalni proizvodi?

Digitalni proizvodi su proizvodi koji postoje isključivo online, nisu opipljivi, ali imaju više ili manje važnu primjenu u stvarnom svijetu. Neki od digitalnih proizvoda koji su svakodnevno u upotrebi jesu video materijali, slike, razne aplikacije, e-knjige, digitalne biblioteke, online kursevi, online univerziteti, NFT itd.

Zašto nastaju digitalni proizvodi?

Upotreba interneta od strane širokih masa i njihova “selidba” u virtualni svijet uslovila je i premještanje društvenih interakcija na online platforme. Ova promjena je prirodno dovela i do preseljenja značajnog dijela trgovine na internet. Stoga, ne čudi stav mnogih da su internet i sve što se nalazi na njemu tu samo kako bi služili kao jedan veliki medij za super precizno targetiranje i reklamiranje digitalnih, ali i konvencionalnih proizvoda. Mnogi nastoje da svoje prisustvo na internetu i unovče pa tako imamo ogromnu ponudu e-knjiga, online treninga, kurseva i sličnih proizvoda koji ne bi mogli postojati bez ovog medija. Prevazilaženje klasične “face-to-face” interakcije i pristup ogromnoj količini informacija omogućili su donedavno nezamislive koristi kompanijama, online poduzetnicima, ali i potrošačima. Nažalost, online trgovina je stvorila i značajne prilike za prevarante koji se nastoje brzo obogatiti. To je pred one koji svoj novac nastoje pošteno zaraditi putem virtualnih platformi stavilo i veliki izazov koji se ogleda u tome kako smanjiti rizik za potrošače i uvjeriti ih da se mogu upustiti u sigurnu razmjenu online.

Zašto su digitalni proizvodi značajni?

Značaj digitalnih proizvoda najlakše je opisati na primjeru. Uzmimo npr. tradicionalnog personalnog fitnes trenera koji novac zarađuje tako što piše planove treninga i ishrane te podučava i nadgleda treninge svojih klijenata. Ako uzmemo u obzir da prosječan trening traje 90 minuta, on bi u toku radnog vremena, u idealnim okolnostima, mogao trenirati pet ili šest klijenata. Ukoliko bi želio da proširi svoje poslovanje, morao bi zaposliti određeni broj novih trenera, proširiti kapacitete sale/teretane, itd. Sve to bi dovelo do značajnog povećanja troškova koji uključuju plate, najam, režije, dodatnu opremu i slično. Ukratko, sa rastom poslovanja, ovaj trener će se morati boriti i sa rastom fiksnih i, naravno, varijabilnih troškova. Ne treba ni spominjati da bi klijenti sa kojima taj trener radi morali biti u njegovoj neposrednoj blizini.

Ako, na drugoj strani, uzmemo za primjer personalnog fitnes trenera koji svoj posao obavlja online, situacija je znatno drugačija. On sve svoje planove, savjete i treninge može snimiti jednom i ponuditi ih putem online platformi. Bez obzira na to, njegovi proizvodi mogu biti ponuđeni i prodani u neograničenim količinama ogromnom broju potencijalnih kupaca širom svijeta. U bilo kojem trenutku, njegovi klijenti ih mogu koristiti u svom domu, njihovim teretanama, itd. Trener, koji na ovaj način nudi svoje usluge i proizvode, ima priliku da zaradi neuporedivo više novca od njegovog kolege koji svoj posao radi na tradicionalan način.

Koje su glavne prednosti digitalnih proizvoda?

ai digitalni proizvodi

Prva velika prednost digitalnih proizvoda je dostupnost. Konvencionalne proizvode možete prodavati samo kupcima kojima ih možete i dostaviti. Digitalnim proizvodima pristup imaju zainteresovani kupci iz cijelog svijeta. Dostava proizvoda je praktično besplatna, a plaćanje vrlo jednostavno. Ovakvi proizvodi su dostupni 24/7, a broj korisnika koji ih mogu upotrebljavati u istom trenutku je, uslovno rečeno, neograničen.

Druga prednost digitalnih proizvoda je skalabilnost. Osim inicijalnih troškova, digitalni proizvod vas košta virtuelno nula (0) eura. Kako je to moguće? Jednostavno, kreacija ovakvih proizvoda zahtijeva samo znanje i vrijeme (vaše vlastito) ili tuđe (koje ćete platiti samo jednom). Vaši fiksni troškovi (održavanje servera, domene, itd.) iznose oko 15 eura mjesečno što je neznatno u poređenju sa mogućom zaradom. Varijabilni troškovi praktično ne postoje.

Dakle, ukoliko prodate jedan, hiljadu ili više digitalnih proizvoda, vaši troškovi će i dalje biti 15 eura mjesečno.

Naravno, sada se pitate šta je sa oglašavanjem. Sama kreacija digitalnog proizvoda nije dovoljna da omogući i zaradu. Međutim, online oglašavanje košta, a svaka cijena je visoka ukoliko do sada nijednom niste prodali svoj proizvod. S obzirom da je online oglašavanje tu da bi kompanije koje ga nude zarađivale ogroman novac, pobijedit će oni koji su u mogućnosti da plate više takvih reklama – a to su velike kompanije.

Kakvu onda šansu imaju relativno mali poduzetnici protiv tog velikog Golijata – ogromnih kompanija koje mogu priuštiti milione reklama? Imamo dobru vijest za vas: skalabilnost se odnosi i na oglašavanje. Uz relativno mala ali pametna ulaganja, a vrlo često i bez njih, moguće je značajno povećati svoje prisustvo online, a vaša prodaja može porasti i više od pet puta. Putem platforme digital101.ba možete steći vrijedna znanja i naučiti konkretne strategije i korake koji će vam pomoći da postanete ravnopravna konkurencija velikim firmama i zadovoljite potrebe tržišta koje velike kompanije ne mogu.

Treća značajna prednost digitalnih proizvoda je adaptivnost. Greške u proizvodnji, konkurencija i stalne inovacije dovode do toga da tradicionalni proizvodi vrlo brzo zastarijevaju, a njihove korekcije su dosta skupe jer uključuju nova istraživanja, ponovnu proizvodnju, obuku radnika i slično. Kada je riječ o digitalnim proizvodima, naravno, i oni mogu zastariti. Međutim, njihove izmjene su neuporedivo lakše i jeftinije, a omogućavaju vam da uz relativno malo posla sada naplaćujete značajno više. Tako imamo situacije u kojima npr. nova izdanja e-knjige ili online kursa za čiju je korekciju trebalo nekoliko sati ili dana sada koštaju dosta više, a ljudi iz cijelog svijeta ih i dalje kupuju (zato što su i dalje jeftiniji, bolji i pristupačniji od tradicionalnih proizvoda).

Stoga, četvrta velika prednost koju omogućavaju digitalni proizvodi jesu niska i dinamična cijena. S obzirom na, već spomenute, ekstremno niske troškove proizvodnje i održavanja, digitalni proizvodi su značajno jeftiniji od konvencionalnih. Tako npr. naš online fitnes trener može svoje planove i treninge naplaćivati i jedan (1) euro, a opet biti profitabilan zbog znatno većeg tržišta dostupnog putem interneta. Naravno, velike firme su u mogućnosti da, kratkoročno, svoje proizvode nude potpuno besplatno ili čak uz to ponude i dodatne poticaje svojim kupcima. Međutim, zbog ogromnih troškova koje takve kompanije imaju, ovakav pristup nije dugoročno isplativ. Tako da male firme i online poduzetnici sa svojim izuzetno niskim troškovima mogu biti itekako ozbiljna konkurencija.

Pored ovoga, nije realno očekivati da se cijena konvencionalnih proizvoda u fizičkim prodavnicama mijenja iz minute u minutu zbog promjena u potražnji ili dostupnosti, ili bazirano na budžetu kupaca koji se interesuju za njih. Digitalni proizvodi vam to omogućuju. Tako npr. hoteli na online platformama mogu prodavati noćenja po znatno većim cijenama ukoliko imaju slobodnu samo jednu ili nekoliko soba. Također, koristeći podatke koje imamo o kupcima, moguće je cijenu digitalnog proizvoda prilagoditi njihovim novčanicima. Dakle, naš online fitnes trener može svoje planove i treninge prodavati po višoj cijeni kupcima iz razvijenih zemalja, a po znatno nižoj cijeni onima iz zemalja u razvoju.

David zaista pobjeđuje Golijata

Sve ove prednosti vam omogućavaju da putem digitalnih proizvoda postanete ravnopravna konkurencija velikim firmama. Očigledno je da fleksibilnošću, kvalitetom i izuzetno niskom cijenom (po potrebi) možete doprijeti do kupaca iz cijelog svijeta što mnoge velike kompanije nisu u stanju uraditi – bar ne na taj način. Digitalni proizvodi omogućavaju malim Davidima iz cijelog svijeta da pobijede, ili u najgorem slučaju, zaobiđu direktnu konkurenciju sa velikim Golijatima i tako zarade ogroman novac stvarajući vrijednost za svoje kupce.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Kako povećati stopu konverzije za 500%” možete čuti na Konverziji!

Asim Aganović

Co-founder @ Digital 101

adminDigitalni proizvodi: Kako će David pobijediti Golijata