5 stvari koje niste znali o TIKTOK-u

5 stvari koje niste znali o TIKTOK-u

TikTok je kineska aplikacija za deljenje kreativnih video sadržaja koja je za veoma kratko vreme postala globalno popularna kod mlađe publike (60% korisnika ima između 16 i 24 godine). Videi mogu trajati duže od Instagram storija (do 60sec), obogaćeni su muzikom, plesom, glumom, stikerima, atraktivnim filterima, trikovima, izazovima, video-duetima itd. a reakcije se vide u vidu lajkova, komentara i pregleda.

U početku su aplikaciju pretežno koristili Indijci, a tokom 2019. godine konstantno se povećavao broj korisnika i u SAD, Evropi pa i na Balkanu.

  1. TikTok ima preko 800 miliona aktivnih korisnika i već sada je veći od LinkedIn-a Twittera i Snapchata. Ovaj broj deluje još impozantnije kada se uporedi sa Instagramom koji je sada na nešto preko milijardu aktivnih korisnika. Ako održi ovaj tempo rasta vrlo lako u narednih godinu do dve može postati veći i od ove društvene mreže.
  2. Kompanija koja je kreirala TikTok, kineski Bytedence je najvredniji sturtup na svetu sa valuacijom od 75mlrd dolara
  3. Prosečan korisnik provodi skoro sat vremena dnevno na TikToku, što je u rangu sa najkorišćenijim društvenim mrežama Facebook i Instagram. Svako ko je proveo više od 10 minuta na TikToku i zapratio prave ljude je otkrio koliko je aplikacija zapravo zarazna i kako guta vreme.
  4. TikTok je jedina aplikacija u top 5 preuzetih aplikacija na globalnom nivou, a da nije u vlasništvu Facebook-a
    senson tower data
  5. Brendovi čine samo 3% sadržaja na TikToku. Tako da ako vam je dosta toga da gledate mahom biznis profile, kao što je to slučaj na Facebooku i Instagramu onda pravac na TikTok i uživajte dok još marketari nisu upropastili i ovu platformu.

Ok, zainteresovao si me, šta još treba da znam?

S obzirom da je Tiktok društvena mreža na kojoj su izuzetno popularni izazovi, najpopularnije marketing kampanje koje su pokrenuli veliki brenodovi upravo su zasnovane na kreiranju Hešteg izazova. Najveći uspeh zabeležio je brend Guess sa viralnim izazovom na TikToku #inmydenim koji je dosegao 40 miliona pregleda.

Druga upečatljiva karakteristika TikToka je da je realniji, fokusira se na zabavu, iskrenost, drugarstvo i opuštenost za razliku od Instagrama za koji je karakteristično ulepšavanje, dorađivanje, uglađenost i prikrivanje realnosti. Gledajući klipove na TikToku imate utisak da su to realni ljudi koje možete sresti na ulici, u prevozu, u školi, na poslu, a najčešći komentari su komentari ohrabrivanja i navijanja, mada ima i onih klinačkih. Zahvaljujući ovoj karakteristici na TikToku nije neobično videti apele i zajedničke akcije za pomoć ugroženoj prirodi, životinji ili čoveku, što je na Instagramu prava retkost.

TikTok je namenjen prevashodno stvaraocima sadržaja koji su zabavni, kreativni, vole izazove i druženja, tako da se veoma razlikuje i od YouTube-a po jednostavnosti i lakoći kreiranja sadržaja.

Na osnovu svih ovih zapažanja TikTok je prilika da privučete pažnju i zainteresujete svoju publiku na drugačiji način, osim kačenjem klasičnih objava na popularnim društvenim mrežama koje se pojavljuju vašim pratiocima na news feed-u i sponzorisanjem istih (što svi rade).

Potrebno je naravno da provedete neko vreme i osetite kako aplikacija funkcioniše, da razmislite o kreativnim sadržajima a kao inspiracija vam mogu poslužiti ovi zanimljivi biznis profili na TikToku NBA, GUESS, manje kancelarije i ordinacije: stomatolog Leslie, advokat Barbut.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Efektivne Facebook i Instagram marketing metode” možete čuti na Konverziji!

Ivan Bildi

Ivan je jedan od najpoznatijih Facebook marketing stručnjaka na Balkanu i vlasnik agencije “Likes and Cookies”. U svojih 10 godina iskustva mnogo vremena je preveo sa klijentima ili poslodavcima iz Velike Britanije, ali naravno i na domaćem tržištu. Njegov online kurs digitalnog marketinga, koji je uradio zajedno sa kolegama Petrom Kordićem i Istokom Pavlovićem, zabilježio je odlične rezultate u prodaji. Na prošloj Konverziji je osvojio treće mjesto za najkorisnije predavanje, a na sljedećoj Konverziji će otkriti svoje najefektnivnije metode za oglašavanje na Facebook-u.

admin5 stvari koje niste znali o TIKTOK-u