Živimo u ludo vrijeme

Živimo u ludo vrijeme

Živimo u ludo vrijeme. U zadnjih 50 godina smo prema Ray Kurzweilu (američki izumitelj i futurist) doživjeli više promjena nego europsko društvo od 1200. do 1700. godine. Ako razmislite malo što sve imate u svom domaćinstvu, a vaša majka to nije imala vaših godina, vidjet ćete da to možda i nije pretjerano.

Internet, mikrovalka, mobitel, tablet, laptop, LED lampe, digitalni fotoaparat, hoverboard (da spomenem samo neke) pokazuju koliko smo danas naučeni na nešto što je bilo nezamislivo prije 50 godina. Većina promjena se dogodila u području tehnologije i digitalije. To je utjecalo na sve segmente našeg života. Nije na to ostao imun ni marketing.

Procjenjuje se da bi ove godine ulaganje u internet marketing moglo biti veće od ulaganja u sve ostale oblike marketinga zajedno. Oko 70% svih tih ulaganja odlazi na Google i Facebook:

Global ad spending by medium recorde.net

(izvor: recode.net)

Jedan dio tog snažog utjecaja doveo je i do specijalizacije u niše i mikroniše. Zato postoje zanimanja koja nisu postojala prije 10-15 godina.

Iako spadaju u internet marketing i stručnjaci za SEO, SEM, SMM, influenceri itd. oni imaju dosta različite poslove. Samo unutar SEO skupine postoje specijalisti za kreiranje sadržaja, optimizaciju tehničkih karakteristika, link building i što sve ne još.

Naravno takav brzi razvoj događaja postavlja i nameće pitanje: Može li običan čovjek to sve pratiti?

Reći ću iskreno – osobno više ne mogu pratiti sve što se mijenja. Nije samo brzina promjena sve veća, nego količina i obim promjena. Jedini način da kako-tako čovjek uhvati priliku da ostane u toku je da se educira. Konferencije i radionice su postale neizbježne u arsenalu borbe za hvatanje priključka.

U internet marketingu su artificial intelligence i machine learning pojmovi koje svako uključen u taj posao spominje svakodnevno – nekada kao neku čudnu mantru ili molitvu. Naravno da zbog intenziteta promjena i dubine koja stoji iza toga čovjek teško može sve pratiti. Kažu da Google u jednoj licitaciji obradi toliko signala za što bi običnom čovjeku trebalo 3 godine. I to sve u 0,1s.

Zato su uz konferencije i radionice ljudi sve više oslonjeni na računala i umjetnu inteligenciju. Kada me pitaju da li me svega toga strah kažem uvijek isto:

Ja se puške ne bojim. Bojim se u čijim je rukama.

Živimo u ludo vrijeme!

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “IA pomoću AI” možete čuti na Konverziji!

Miroslav Varga

Miroslav je antika u digitalnom marketingu. On je vjerovatno najpoznatiji, sertifikovani Google Ads stručnjak i oficijelni Google predavač u regionu, a uz to voli statističke analize i data mining. Njegova predavanja su prožeta humorom i uvijek rado dijeli najnovije trikove koje svako može primijeniti.

adminŽivimo u ludo vrijeme