Važnost content marketinga u inbound strategiji

Važnost content marketinga u inbound strategiji

Inbound marketing se bazira na privlačenju klijenata, stvaranja interesa kroz lead nurturing i poticanja na konverziju. Proces inbound marketinga temelji se na nekoliko važnih elemenata (SEO, email, social itd.) ali najvažniji među njima je content marketing. U ovom članku ukratko ću objasniti važnost content marketinga u inbound strategiji.

Jedan od ključnih elemenata inbounda je kreiranje vrijednog sadržaja koji je usklađen s potrebama ciljane publike i potiče dugoročne odnose s kupcima. Plasirajući pravi sadržaj u pravo vrijeme na pravo mjesto, marketinška komunikacija postaje relevantna i korisna potencijalnim kupcima.

To je jedan od najboljih načina za privlačenje prave vrste kupaca; stvaranjem i plasiranjem sadržaja koji zadovoljava njihove potrebe, omogućavajući dvosmjernu komunikaciju i općenito pružajući vrijednost potencijalnim i postojećim kupcima.

Za razliku od outbounda, marketing pristupa koji se temelji na masovnoj komunikaciji, najčešće kroz oglašavanje, inbound se temelji na tzv. “Content & Context” pristupu – personalizirani sadržaj koji rješava određene probleme određenog broja ciljane publike.

Drugim riječima, kao inbound marketer, plasirate sadržaj kako biste pomogli potencijalnom kupcu da nešto kupi. To je sadržaj koji govori o vašem brendu, vašem proizvodu, vašoj usluzi i neprestano stvara povjerenje u te stvari kako biste stekli, zadržali i oduševili kupce.

No inbound ne staje na sadržaju. To je cjelokupni proces i metodologija koja nam omogućuje privlačenje i praćenje leadova kroz cjelokupni funnel, kao i integraciju marketing i sales timova. Svrha inbound-a postala je olakšati optimizirani marketing i prodaju.

Ukratko, inbound strategijea se sastoji od sljedećeih aktivnosti:

  • Stvaranje inbound funnela koji prikazuje sve dodirne točke kupaca s brendom
  • Stvaranje persona kupaca i segmentacija
  • Razvijanje SEO strategije
  • Stvaranje uvjerljivog sadržaja i njegovo korištenje za generiranje potencijalnih lead-ova
  • Korištenje marketinške automatizacije za lead nurturing
  • Izrada post-conversion strategije

Kako se content uklapa u inbound marketing

Nekoliko puta sam spomenuo kreiranje i plasiranje sadržaja. Znači li to da su content marketing i inbound marketing ista stvar?

Nisu, premda je content neizostavan dio inbound marketinga. Možemo reći da se na content stratetegiji temelji i cijela inbound strategija.

Content marketing možemo definirati kao strateški marketinški pristup stvaranja i distribucije vrijednog, relevantnog i dosljednog sadržaja kako bi se privukla i stekla jasno definirana publika – s ciljem postizanja konverzija.

Kao što sam već spomenuo, inbound marketingom privlačimo nove kupce stvaranjem i dijeljenjem vrijednog besplatnog sadržaja. Dakle, bez sadržaja bi bilo nemoguće imati inbound marketing. Content marketing je temelj inbounda, i sukladno tome, cijele inbound strategije.

Kvalitetan sadržaj pomaže tvrtkama u stvaranju održive lojalnosti brendu, pruža korisne informacije potrošačima i čini spremnost za kupnju proizvoda od tvrtke u budućnosti.

Content marketing je multiplikator svih ostalih marketinških aktivnosti.

Kako to izgleda u praksi?

Za opisati cijeli proces inbound marketinga, kao i ulogu content marketinga trebalo bi mi više prostora nego što imam ovdje, ali ukratko ću se osvrnuti na par ključnih stvari na kojima počiva moderna content strategija na kojoj se, pak, temelji cijeli inbound proces.

Kako bi pravilno implementirali content marketing unutar inbound marketing procesa, potrebno je:

  1. Definirati buyer persone – kako bi znali za koga stvaramo sadržaj. Prije nego krenemo u stvaranje sadržaja potrebno je definirati buyer persone tj. osobe kojima želimo prodati neki proizvod ili uslugu.
  1. Definirati inbound funnelkako bi imali pregled nad svim fazama customer journeya. Inbound funnel se sastoji od 4 faze: awareness, consideration, decision i delight.
  2. Izraditi content mapping za svaku personu – kako bi odredili koji sadržaj stvaramo za koju personu, te u kojoj fazi im ga planiramo plasirati. Ovdje je važno u obzir uzeti probleme koje naš ciljna publika ima, te definirati kako mi njima te probleme rješavamo kroz neki proizvod ili uslugu. Nakon toga krećemo u planiranje različitih oblika sadržaja (e-knjige, webinar, blogovi itd.) koji vežemo za pojedine faze inbound funnela.
  3. Producirati potrebni sadržaj – potrebno je, naravno, i sav sadržaj isproducirati. Implementirati marketing automatizaciju – kako bi osigurali da se dio sadržaja automatski plasira leadovima.

Osim objavljivanja besplatnog sadržaja na webu, odredit ćemo jedan dio sadržaja koji će biti ‘gated content’ ili sadržaj kojemu je moguće pristupiti uz davanje osobnih podataka (najjednostavniji primjer je davanje email adrese za pristup nekom webinaru). Nakon što imamo podatke od pojedine osobe ona postaje lead i ulazi u lead nurturing sekvence gdje joj se, prema unaprijed definiranoj segmentaciji i planu, plasira dodatni sadržaj i vodi kroz inbound funnel.

Content marketing čini temelj inbound strategije, privlačeći prave leadove sa korisnim, personaliziranim sadržajem. Nakon toga, inbound marketing odrađuje ostatak posla – pomoću inbounda uzimate leadove koje je generirala vaša content strategija i pretvara ih u kupce i buduće promotere vašeg brenda.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Hubspot marketing automatizacija” možete čuti na Konverziji!

Vedran Božičević

U proteklih 5+ godina Vedran je radio na digitalnim kampanjama za međunarodne kompanije, marketinške agencije i nekoliko startup projekata, a posljednjih godinu dana radi na poziciji Inbound Marketing Managera u Degordianu, vodećoj marketinškoj agenciji u Hrvatskoj. Najviše ga zanima inbound marketing, marketing automation i MarTech, te je u dosadašnjoj karijeri radio na puno izazovnih i zanimljivih projekata za klijente širom svijeta, najviše iz tech i SaaS industrije.

adminVažnost content marketinga u inbound strategiji