„Native“ oglašavanje – mit ili stvarnost?!

„Native“ oglašavanje – mit ili stvarnost?!

„Native“ oglašavanje svakako spada u formu oglašavanja koja nije dovoljno iskorištena, kako kod nas tako i na stranim, značajno razvijenim tržištima. Razloga je više, ali definitivno je tu važan čimbenik „mističnost“ koja se stvara oko formata koje nedovoljno razumijemo.

Ulaganja u kreiranje nativnog sadržaja iz godine u godinu rastu, ali kada pogledamo YoY onda vidimo da stopa rasta polagano opada iako ulaganja u „digital“ rastu.

iab native advertising playbook

Izvor: eMarketer & IAB

Za početak, pogledajmo Wikipedia definiciju:

„Native advertising is a type of advertising that matches the form and function of the platform upon which it appears. In many cases it functions like an advertorial, and manifests as a video, article or editorial. The word “native” refers to this coherence of the content with the other media that appear on the platform.„

Vrlo važan detalj možemo iščitati već u prvoj rečenici:

„Native advertising is a type of advertising that matches the form and function of the platform upon which it appears.“

Dakle, „native“ oglašavanje jest plaćeni sadržaj koji je u potpunosti u skladu s medijem na kojem je prezentiran.

Ovo je iznimno važno za sve sudionike u procesu kreiranja sadržaja – oglašivače, medije i agencije. Oglašivač je taj koji mora jasno definirati što želi komunicirati, koja je to usluga ili proizvod, te koje su prednosti za potrošača. Agencija mora kvalitetno prenijeti informaciju mediju, te zajedno s medijem oglašivaču ponuditi kvalitetan finalni proizvod.

S druge strane, i oglašivač i agencija moraju vjerovati mediju, jer upravo medij najbolje razumije svoje posjetitelje, ali i formu koju preferiraju konzumirati.

Zajednički se može prilagoditi forma sadržaja kako bi što bolje ciljali određenu populaciju. Konkretno, to znači da će mlađoj populaciji biti prezentirani video sadržaj dok nešto starija populacija u većoj mjeri konzumira objave na društvenim mrežama ili duže članke.

sadržaj po demografiji

Izvor: Content Marketing Institute

Sav kreirani sadržaj nužno je i distribuirati kako bismo ostvarili što veći doseg.

Neki od formata distribucije sadržaja:

1/ „In-feed“

Primjer in-feed oglasa oglašivača PayPal na portalu entrepreneur.com.

Entrepreneur

Članak je integriran u ostale članke koji se prikazuju, ali je označen kao „sponzorirani“ sadržaj.

2/ „Widget“ s preporučenim člancima

Ovaj format preporučenih članaka postoji duži niz godina, a popisu nekoliko najvećih svjetskih pružatelja ovog tipa „widgeta“ kao što je Outbrain, Taboola ili Plista, pridružila se i naša tvrtka Midas.

forbes

Za kraj možemo zaključiti da je nativno oglašavanje jedan veliki neiskorišteni oglašivački prostor, a vrlo dobro prihvaćen od čitatelja. Upravo ga zato oglašivači trebaju prihvatiti i dio

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Prodaja novih automobila online putem Facebook-a” možete čuti na Konverziji!

Saša Stanković

Saša radi kao voditelj digitalnih komunikacija u medijskoj agenciji mmb media agentur u Zagrebu. Ima više od 10 godina agencijskog iskustva na različitim pozicijama: media planer, account manager i direktor digitalne agencije. Prije dolaska u agenciju mmb media agentur iskustvo je stekao kao digital media menadžer i eCommerce menadžer u kompaniji FOREO, gdje se svakodnevno susretao s digitalnim izazovima na globalnom tržištu. Na Konverziji će nam pokazati kako je u Hrvatskoj uspio masovno prodati nova auta putem Facebook i Google kampanja.

admin„Native“ oglašavanje – mit ili stvarnost?!