Link Building kroz istoriju

Link Building kroz istoriju

U poslednjih 20 godina, SEO kao struka i sami SEO experti su toliko napredovali, da je postalo nezamislivo pričati o rangiranju na Googlu, bez njihovog spomena. A sam Google oduvek nastoji da korisnicima pruži što relevantnije rezultate za njihove pretrage i potpuno ukloni mogućnost izlistavanja sadržaja spamerskog karaktera. Ono što, pre svega, moramo da napomenemo je činjenica da kada kucate svoj upit u Google pretraživač, vi ne pretražujete apsolutno sav sadržaj koji postoji na Internetu. Zapravo, pretražujete samo onaj deo Interneta koji je Google pretraživač indeksirao i dozvolio mu da bude vidljiv u njegovim pretragama.

Znamo da je za svaki sajt, da bi bio vidljiv na Google pretraživaču, potrebno odraditi tehnički deo SEO-a, usredsrediti se na kvalitetan sadržaj, pronaći adekvatne ključne reči i napraviti linkove na autoritativnim sajtovima koji će preneti vrednost i na naš sajt. Ali da bismo uopšte mogli govoriti o Link Buildingu danas i strategijama za buduće kampanje u 2020. godini, ne bi bilo loše da se prvo osvrnemo na to šta građenje linkova uopšte znači za naš website i kako se taj proces menjao kroz istoriju.

Link Building u 1990.

U početku bejaše Yahoo i AltaVista. Rangiranje sajta tada je praktično bila novina i smatra se da ni sami pretraživači nisu mogli sa preciznošću da predvide kako će izgledati SERP i na koji način će se određene stranice na internetu tačno rangirati. Tada se SEO svodio isključivo na ključne reči i meta tagove, pa su vlasnici sajtova nastojali da što više ključnih reči ubace i ponavljaju na sajtu, kako bi ih pretraživači registrovali i rangirali u odnosu na njih.

A onda je, 1998. godine, na scenu stupio Google. Tada je prvi put definisan termin Google Page Rank i algoritam koji određuje kvalitet neke stranice na osnovu toga koliko je puta linkovano ka toj stranici (sa nekih drugih stranica na Internetu). Drugim rečima, ako neko linkuje sa svog sajta ka nekom drugom sajtu, on automatski daje znak Googlu da je ta druga stranica relevantan resurs za temu o kojoj govori (pomoću ključne reči koju linkuje).

Ono što se javlja kao posledica ovog algoritma je pravljenje linkova na način koji danas zovemo Black Hat iliti Crni Šešir SEO-a. U pitanju je spamovanje linkovima bez reda i konteksta sa što više stranica ka stranici koju želimo da rangiramo na prvoj stranici Googla. Kako to izgleda u praksi, možete videti na slici br. 2. Autor komentara ispod blog posta na jednom sajtu linkuje gomilu klijenata (plavom bojom) u kratkom tekstu bez ikakvog smisla.

Link Building, Black Hat

PrtScr stranice systems.enservio.com

Ovaj sistem linkovanja masovno je korišćen, bez ikakvih penala, sve do 2003. godine, dok istovremeno onemogućava Googlu da razlikuje sajtove koji pružaju zaista kvalitetan sadržaj od stranica koje su napravile brdo linkova sa različitih domena.

Link Building nakon 2000. godine

Od 2003. godine Google konstantno radi na ažuriranju algoritma koji će poboljšati rezultate pretrage i penalizovati spamerske tehnike građenja linkova. Prvi u nizu bio je Florida Update, a u godinama koje dolaze najpoznatiji su nam oni koji su doneli i najviše promena u SEO industriji – Panda i Penguin. Ako želite da pogledate celu istoriju promena u Google algoritmu, možete to najbolje ispratiti u tekstu na MOZ blogu (preporučujem da filtrirate samo one koji su potvrđeni – Confirmed).

Šta je rezultat? Stalo se na put prekomernom korišćenju linkova, mnogi sajtovi su penalizovani od strane Googla i nisu se više moglu naći putem Google pretrage. Dakle, ako uzmemo kao primer Sliku br. 2, Link Builder ovakvim potezom ne samo da spamuje i odvraća čitaoce od daljeg čitanja teksta, već i svakom od linkovanih sajtova umanjuje vrednost koju prenosi Link Juice i dovodi sajtove u opasnost od penalizovanja u nekom od narednih ažuriranja Google algoritma.

Šta je to što je Google uradio? Low Level Link Building tehnike koje su u početku delovale i pomagale kod rangiranja sajta počinju da gube na vrednosti. To su prvenstveno linkovi koji dolaze sa raznih Foruma, Direktorijuma (iako je u jednom momentu i sam Google preporučivao ovu tehniku, ispostavilo se da je kasnije drastično izgubila na vrednosti), unaksno linkovanje između sajtova, linkovi u zaglavlju sajta kao i plaćeni linkovi. Googlov algoritam je sada toliko napredovao da prepoznaje kontekst i okruženje linkovane fraze, te ukoliko nije u vezi sa ostatkom teksta link gubi na vrednosti koju prenosi. Dakle, analizira se anchor tekst dolaznog linka, kvalitet sadržaja teksta iz kog se linkuje, kao i sadržaj stranice ka kojoj se linkuje, naziv i dužina domena ka kojoj se linkuje itd.

Ako vam ovo zvuči komplikovano, pogledajte video koji je napravio Google kako bi približio korisnicima način na koji sve pretrage funkcionišu.

Link Building, Google pretrazivac

Google pretraživač, Izvor: unsplash.com

Link Building danas

Činjenica je da se Google probio kao broj 1 pretraživač u svetu po broju korisnika. To ne bi uspeo da nije korisnicima pružio relevantne rezultate za njihove pretrage i konstantno usavršavao načine prema kojima možete odrediti kvalitet sajta sa koga informacija dolazi. Google politika je da ne otkriju sve faktore koji utiču na rangiranje i gotovo svake godine spekuliše se o tome da je Link Building “mrtav”, međutim, to nije istina. Tačno je da sada druge metrike više utiču na određivanje kvaliteta sajta u odnosu na vreme kada je to određivao samo broj linkova. Ali Link Building i dalje igra ključnu ulogu u zadržavanju statusa na prvoj stranici Googla. Kako? Kontinuiranim linkovanjem sa autoritarnih sajtova iz date oblasti, kvalitetnim sadržajem, uslugom ili imenom brenda koju će drugi želeti da linkuju osiguravate svoj status na duže staze. Međutim, to se ne može postići preko noći, pravljenjem gomile low-quality linkova, kao što je nekada to bio slučaj. Sada je fokus na stvaranju vrednosti koju možete da ponudite, pre nego što se uopšte počne sa samim pravljenjem linkova. Kvalitet umesto kvantiteta.

Za kraj

Cilj ovog teksta bila je retrospektiva Link Buildinga i naglasak na onome šta više, po Googlovim kriterijumima, nije dozvoljeno u Link Building strategijama. Autor teksta predavač je na Konverziji 2020. sa temom SEO Link Building strategije za 2020. godinu i smatra da je od značaja da imamo uvid u to kako je proces izgledao nekada, kako bismo bolje razumeli tehnike koje će se koristiti u budućnosti, prilagodili se promenama koje na kojima Google svakodnevno radi i, pre svega, pravili kvalitetne linkove za sajtove koji pretenduju da se nađu na prvoj stranici pretrage.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “SEO linkbuilding strategije za 2020” možete čuti na Konverziji!

Marija Rajić

Iako je o tajnama SEO-a i digitala slušala na raznim predavanjima i konferencijama godinama unazad, Marija je u ovaj svijet profesionalno ušla tek prije oko 5 godina. Od tada svaki dan gradi linkove, a od prije 3 godine počinje i da vodi tim i edukuje ljude. Voli agencijski život i timski rad, a uživa u tome da nesebično prenosi svoje znanje i iskustva. Na svom predavanju uvešće vas u SEO linkbuilding strategije za 2020. godinu uz kratak osvrt na to kako ih primijeniti u zavisnosti od niše u kojoj poslujete.

adminLink Building kroz istoriju