Kako da znate da vaš SEO “radi nešto tu”

Kako da znate da vaš SEO “radi nešto tu”

Ne blogujem često. Preko glave mi je reportova, analiza i tekstova koje svakodnevno napišem. Međutim, kada su me organizatori Konverzije zamolili da napišem blog post rado sam se prihvatila zadatka.

Tu su tek počele moje muke. Nikako da se odlučim za temu.

Da li da obradim neku tehničku temu? Da li da podelim neki uspešan “hack”? Da se pohvalim nekim rezultatom ili da otvorim dušu i priznam neki poraz iz kog sam dosta naučila?

Ne. Ovaj put želim nešto što će biti korisno i ljudima koji nisu u SEO svetu.

Raspitivala sam se kod poznanika koji unajmljuju SEO stručnjake i najveći im je problem bio kako izabrati SEO stručnjaka koji će doneti rezultate. Drugi najveći problem je bio kako da znaju da je nešto rađeno na sajtu i da li je to dobro urađeno.

Twitter thread SEO

Ovo je česta dilema; skoro sam saznala da su jednog kolegu tužili jer je naplatio SEO usluge a da čak ni osnovne stvari nije uradio na sajtu. Čak ni title tags nisu bili napisani.

Klijenti očekuju rezultate od nas, a rezultati su nepredvidivi. Da li Vam se ikada desilo da nedelju dana nakon što počnete posao Google poboljša algoritam i devalvira sajt? Ili da uradite sve kako treba, lansirate sajt koji odmah počne da se rankira na prvoj stranici za željenu ključnu reč?

U prvoj verziji vi “ne znate ništa”, u drugoj, vi ste “Bog SEO-a”.

Definišite očekivanja

U SEO poslu, mi možemo da obećamo samo da ćemo uraditi svoj posao. To je tužna istina, ali je tako. SEO stručnjaci bi trebalo da unapred definišu šta se očekuje od njih. Sedite sa klijentom i pitajte ih za željene rezultate. A onda im recite istinu. Recite im ko im je konkurencija, kakvi su njihovi sajtovi, kakve su stranice koje se rankiraju za željene ključne reči i gde se njihov sajt kotira. Recite im šta su im dobre strane, a na čemu bi trebalo da porade. Recite im i koliko izmene traju i koliko vremena će okvirno čekati na rezultate. Upoznajte ih sa namerom korisnika (search intent) i kako Google povlači informacije iz indeksa kako bi odgovorio na nju. Objasnite im kako birate ključne reči. Objasnite im kako Google poboljšava algoritam. Pitajte ih da li su spremni da čekaju na rezultate i objasnite im da je cilj SEO kampanje da se poboljšaju performanse sajta i odgovori na nameru korisnika i da je famozna “prva stranica” rezultat toga. Objasnite im koliko su prečice opasne. Ukoliko nisu spremni da čekaju, uputite ih na paid ads, ali im takođe objasnite da problemi sa sajtom ostaju ukoliko se ne reše.

Nastupite iskreno i sve će biti u redu.

Ako ste vlasnik sajta, upoznajte Vašeg SEO-a sa Vašim biznis planom.

Da li imate mali e-commerce sajt koji želite da se rankira za prodaju cipela ili želite da izgradite e-commerce brend? Da li imate lokalnu auto-perionicu ili prodajete opremu za auto-perionice? Tip ključnih reči koje Vam donose zaradu se razlikuje. SEO strategije koje će vas rankirati za te ključne reči se razlikuju. Da li Vam je saobraćaj sa Google-a najbolji izvor prihoda ili su to ipak društvene mreže? Želite li da se fokusirate na samo jedan kanal ili biste želeli da integrišete postojeće marketinške kanale sa organskim saobraćajem. Sve to morate jasno definisati prvo sami sa sobom, a zatim podeliti te informacije sa Vašim SEO stručnjakom, jer uveliko utiče na ono što radimo. Organski saobraćaj sa Google-a je samo jedan od načina na koji dobijate posetioce, ali poboljšanja na samom sajtu Vam mogu pomoći u celokupnom marketingu.

Znajte šta Vaš SEO može da uradi za Vas

seo manager

Mi nismo čarobnjaci, ali možemo da uradimo mnogo toga. Pitajte nas šta planiramo da uradimo kako bismo postigli rezultate oko kojih smo se zajedno složili. Nećete dobiti tačan opis posla. Verujem da su se mnogi opekli dajući detaljne opise onoga što mora da se uradi, da bi vlasnik sajta otišao kod “jeftinijeg” SEO-a ili developera sa tim instrukcijama. Ali neki grubi plan možete da očekujete:

  • Poboljšaćemo brzinu sajta,
  • Napisaćemo nove/bolje title tags kako bismo targetovali ove ključne reči,
  • Poboljšaćemo tekst na ovoliko stranica,
  • Uklonićemo ove linkove, i slično.

Insistirajte da budete u toku. Ja uvek napravim Trello board u kome klijent može da vidi šta radimo i gde smo stigli. Sve je maksimalno transparentno i dokumentovano tako da ko god nastavi rad posle mene, bilo to neki drugi kolega ili interni SEO tim, može da vidi šta je urađeno i kada. Ovo je bolje nego da Vas spamuju e-mailovima, ali ukoliko ova opcija ne postoji tražite redovne kratke izveštaje o tome šta je urađeno. Takođe, ukoliko ste unajmili nekoga ko bi radije da stigne do rezultata zabranjenim (black hat) tehnikama, moći ćete da ih zaustavite. Jedan članak o black hat i white hat SEO tehnikama će Vam pomoći da ih prepoznate, zamislite šta tek jedan dan proveden na konferenciji kao što je Konverzija donosi!

Pitajte takođe Vašeg SEO stručnjaka kako prati rezultate. Kako prati rich snippet rezultate? Koje procedure koristi kako bi na vreme otkrio napade spam linkovima na Vaš sajt? Kako bi Vas odbranio od tih napada?

Kao što vidite, ključ je u komunikaciji i razumevanju, ali nije sve tako jednostavno.

Izbegavajte SEO stručnjake koji garantuju rezultate

Mi možemo da garantujemo samo da ćemo uraditi svoj posao. Ako rezultata nema onda ili posao nije urađen ili nije dobro urađen. Iskusniji SEO stručnjaci mogu donekle da predvide rokove i rezultate ali niko Vam ne može ništa garantovati. Retkost je videti sajt sa lošim performansama kako se rankira na Google-u, jer ti sajtovi obično budu devalvirani, tako da su dobri, dugotrajni rezultati vezani za kvalitetan rad.

Ukoliko je Vaš SEO stručnjak postigao značajne rezultate na jednom sajtu, ne znači da će ih postići i na drugom

Ja imam sajt koji za sve bitne ključne reči drži bar prva dva mesta. Negde i tri. Google retko kad to radi za ključne reči koje nisu vezane za brend, ali eto – meni se desilo. Da li ja mogu, replicirajući isti postupak na drugom tržištu ili na drugom tipu sajta, dobiti iste rezultate? Malo je verovatno jer Google-ov algoritam nije svuda na istom nivou, a ni sajtovi nisu identični. I Ferrari i Fiat imaju predispozicije da pobede u trci, samo je Ferrariju lakše da stigne do cilja, dok kod Fiata moramo baš da se pomučimo.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Smart SEO Hacks for Every Website” možete čuti na Konverziji!

Maja Jovančević

Maja je iskusan SEO marketer sa skoro decenijom iskustva na internacionalnim projektima u enterprise, e-commerce i affiliate industriji. Samouka, iskustvo je sticala eksperimetišući, čitajući i posjećujući konferencije. Rado govori na konferencijama, gdje nesebično dijeli svoje znanje kako bi inspirisala mlade marketare da se otisnu u uzbudljivi SEO svijet.

adminKako da znate da vaš SEO “radi nešto tu”