Agilni razvoj i uspjeh eCommerce biznisa

Agilni razvoj i uspjeh eCommerce biznisa

Mnoge organizacije i timovi se okreću agilnom razvoju kao upravljačkom okviru za poboljšanje iskustva za svoje klijente, optimizaciju i povećanje prodaje. Agilni pristup je metoda razvoja usluge/proizvoda koja naglašava učestalu saradnju, fleksibilnost i testiranje. Omogućava organizaciji da razviju visokokvalitetnu uslugu/proizvod i kontinuirano unaprjeđuju iste. Ovaj članak će ukratko predstaviti prednosti korištenja agilnog razvoja kod eCommerce biznisa.

1. Ušteda vremena

Jedna od najvećih prednosti korištenja agilnog razvoja je da može uštedjeti vrijeme tokom cijelog procesa. Rastavljanjem zadataka na manje upravljive dijelove, članovi tima mogu raditi na određenim dijelovima bez čekanja da se drugi dijelovi završe. Ovo pomaže u smanjenju ukupnog vremenskog okvira za projekte i olakšava timovima da ostanu na pravom putu prema svojim utvrđenim poslovnim ciljevima. Osim toga, budući da se agilni razvoj fokusira na česte povratne informacije od kupaca i/ili korisnika, bilo koji problem ili promjena mogu se rano identifikovati i brzo riješiti, minimizirajući kašnjenja i prekoračenja budžeta.

2. Smanjenje troškova

Još jedna prednost agilnog razvoja je da može pomoći u optimizaciji i smanjenju troškova povezanih s projektima razvoja, upravljanja eCommerce biznisa, posebno u domeni troškova akvizicije. Fokusirajući se na manje zadatke umjesto da pokušavaju da se pozabave projektom u cjelini, kompanije su u mogućnosti da efikasnije upravljaju troškovima, trošeći novac samo kada je to potrebno. Na primjer, ako postoji problem s jednom komponentom eCommerce biznisa, članovi tima mogu usredotočiti svoje napore na rješavanje tog problema bez potrebe da se vraćaju i prerađuju druge aspekte ili segmente eCommerce biznisa. Ovo dugoročno štedi vrijeme i novac.

3. Poboljšana saradnja

Konačno, korištenje agilnog razvoja omogućava internim i eksternim timovima da efikasnije sarađuju tokom cijelog procesa. Budući da su zadaci raščlanjeni na manje dijelove s redovnim povratnim informacijama, timovi su u mogućnosti da brzo identificiraju probleme i riješe ih prije nego što postanu preveliki ili skupi da bi se kasnije riješili. Osim toga, ovaj pristup potiče učestalu komunikaciju između članova tima što dovodi do poboljšane saradnje između timova i ukupno boljih rezultata.

Agilni razvoj ima mnoge prednosti za organizacije koje se bave eCommerce biznisom, a koji žele kontinuirano raditi na poboljšanju korisničkog iskustva i povećanju efikasnost u svom poslovanju. Nudi način za timove da podijele složene projekte na dijelove kojima se može upravljati, a istovremeno omogućava česte povratne informacije od korisnika/kupaca tokom cijelog procesa. Koristeći ovaj pristup, organizacije mogu smanjiti troškove povezane sa velikim projektima, a istovremeno povećati saradnju između timova što dovodi do boljih rezultata u smislu zadovoljstva kupca, u konačnici eCommerce biznis je tu da ostvari konverziju/prodaju. Konačno, prihvaćanjem agilnih razvojnih metoda, organizacije mogu iskoristiti sve njegove prednosti dok prate industrijske trendove u današnjem digitalnom svijetu koji se stalno razvija.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Prednosti agilnog poslovnog razvoja ecommerce biznisa” možete čuti na Konverziji!

Elvis Pivić

adminAgilni razvoj i uspjeh eCommerce biznisa