Agilni Marketing Manifest

Agilni Marketing Manifest

Danas živimo u svijetu tehnologija koja se svakodnevno razvijaju. Razvojem tehnologija, stvaraju se novi trendovi i nove metode rada u timovima. Tu na scenu stupa agilni marketing. Prije svega važno je znati kako je nastao Agilni okvir rada.

Prema etimološkoj definiciji „Agile“ podrazumijeva sposobnost brzine i jednostavnosti.

Agilna metodologija sadržava mnoge osnovne principe TPS-a (Toyota production system), kao što je uklanjanje nepotrebnih koraka u proizvodnim procesima, smanjenje gubitka gdje god je to moguće i vizualizacija radnih tokova od početka do kraja.

Programeri softvera ovakve i slične koncepte, počeli su primjenjivati sredinom 1990-ih.

U februaru 2001 godine grupa predstavnika „Extreme Programming“-a, „SCRUM“-a, „DSDM“-a, „Adaptive Software Development“-a, „Crystal“-a, „Feature-Driven Development“-a, Pragmatic Programming“-a, i drugi, koji su naklonjeni potrebi za alternativom kada je u pitanju upravljanje razvojnim softver projektima, načinom rada u timova i upravljanje dokumentacijom, sastali su se i kao rezultat njihovog zajedničkog rada nastao je: Agilni Manifest.

Od tada su i druge poslovne funkcije, uključujući marketing, shvatile da bi mogle imati koristi od agilnog pristupa.

U junu 2012. grupa marketing stručnjaka okupila se u SprintZero-u kako bi dokumentirala zajednički okvir za agilne marketing stručnjake i kao rezultat nastao je Agilini Marketing Manifest.

Manifest agilnog marketinga je lista vrijednosti u sedam tačaka koja vodi marketing stručnjake:

  • Isporuka vrijednosti kupcu prije nego aktivnosti i rezultati.
  • Česta i rana isporuka vrijednosti prije nego čekanje na savršenstvo.
  • Učenje kroz eksperimente i činjenice prije nego pretpostavke i mišljenje.
  • Među funkcionalna saradnja prije nego silosi i hijerarhije.
  • Reagiranje na promjene prije nego ustrajanje na planu.

Marketing stručnjaci, Sprint Zero također su napravili listu principa od 10 tačaka koji razrađuju vrijednosti:

  • Naš najveći prioritet je da zadovoljimo kupca kroz ranu i kontinuiranu isporuku marketinga koji rješava probleme.
  • Pozdravljamo i planiramo promjene. Vjerujemo da je naša sposobnost da brzo reagiramo na promjene izvor naše konkurentske prednosti.
  • Isporučujte marketing programe često, od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, preferirajući kraće vremensko razdoblje.
  • Odličan marketing zahtijeva blisko usklađivanje s razvojem poslovanja, prodajom i razvojem.
  • Izgradite marketinške programe oko motiviranih pojedinaca. Pružite im okruženje i podršku koja im je potrebna i vjerujte im da će obaviti posao.
  • Učenje, kroz povratnu petlju izgradi-mjeri-uči, je primarna mjera napretka.
  • Održivi marketing zahtijeva da održavate konstantan tempo i planove.
    Ne bojte se neuspjeha; samo nemojte uspjeti dvaput na isti način.
    Kontinuirana pažnja na osnove marketinga i dobar dizajn povećavaju agilnost.

Jednostavnost je neophodna. Ove i ovakve vrijednosti i principi vode organizacije kako da izgrade i vode svoje marketinške timove.

Još mnogo kvalitetnih savjeta i preporuka ovog predavača na temu “Agilni digitalni marketing: Šta je i kako ga implementirati” možete čuti na Konverziji!

Elvis Pivić

Elvis Pivić je agilista i preduzetnik sa poslovnom karijerom dužom od 15 godina, radno iskustvo stekao je upravljajući razvojnim organizacijama, timovima i digitalnim/softver proizvodima primjenjujući Agilne principe. Osnivač i suosnivač devet startup projekata. Trenutno radi kao konsultant iz oblasti Agilnog menadžmenta, razvoj startup projekata, unapređenja poslovnih procesa i predavač je iz domena Startup Development, Desing Sprint i Agile Leadership alata.

adminAgilni Marketing Manifest